31 Jan

Tájékoztató a Kanadából történő kiutazási tilalommal kapcsolatban, a Covid-19 ellen teljes oltottsággal nem rendelkező külföldiek számára

Emlékeztetőül tájékoztatjuk önöket, hogy azon ideiglenesen Kanadában tartózkodó (például családlátogatás, turizmus) külföldi állampolgárok, köztük magyar állampolgárok, akik nem oltottan, vagy részben oltottan léptek be az országba 2021. október 30-át megelőzően, legkésőbb 2022. augusztus 31-ig hagyhatják el Kanadát légijáraton.

2022. augusztus 31. után a külföldi állampolgárok, köztük magyar állampolgárok, kizárólag akkor szállhatnak fel légijáratra, vagy vonatra Kanadában, ha rendelkeznek teljeskörű COVID-19 elleni oltással. Ez azt jelenti, hogy 2022. augusztus 31-t követően hazatérés céljából sem lehet külföldi állampolgárnak, köztük magyar állampolgároknak, oltatlanul, vagy nem teljesen oltottan légijáratra felszállni Kanadában.   

Javasoljuk, hogy az éppen aktuális utazási feltételekről folyamatosan tájékozódjanak a kanadai kormány hivatalos honlapján: a https://travel.gc.ca/

A Konzuli Szolgálat rendelkezésére álló utazási információt az alábbi linken találja:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/amerika?kanada

 Tájékoztatjuk önöket, hogy a beutazás (vagy kiutazás) feltételeinek meghatározása, a beutazási szabályok értelmezése, s a változásokról történő tájékoztatás az adott ország illetékes hatóságainak hatáskörébe tartoznak, így a tájékoztatás hiányosságából eredő lehetséges károkért a Konzuli Szolgálat, így a magyar külképviseletek, felelősséget vállalni nem tudnak. Teljességgel megbízható tájékoztatást a beutazási feltételekről a kanadai hatóságok hivatalos honlapján kaphatnak.

Itt hívjuk fel a figyelmet arra is, hogy a magyar külképviseleteknek nem áll módjában felülírni a fogadó állam járványügyi szabályait és az esetlegesen abból adódó idegenrendészeti következményeket sem. Nincs lehetőségünk továbbá a fogadó ország járványügyi szabályait megkerülve bárminemű felmentést vagy könnyítést kieszközölni. Így például: karanténkötelezettség vagy kijárási tilalom alóli felmentést elősegíteni, tesztek vagy oltások megszervezésében, 2022. augusztus 31. követően oltatlan/vagy nem teljes oltott magyar állampolgárok Kanadából induló légijáratra történő feljuttatásában, az oltatlan/nem teljesen oltott státusszal összefüggő jogszerűtlen kanadai tartózkodás idegenrendészeti következményeinek, járványügyi előírások megszegésének pénzbírsággal vagy bármilyen büntetéssel járó eljárása megszüntetésében közbenjárni, vagy azt befolyásolni.

Kérjük vegyék figyelembe azt is, hogy Magyarország nem javasolja a beutazást a világjárvány miatt. Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. Ennek megfelelően a konzuli segítségnyújtás lehetősége is jelentősen korlátozódhat.