15 Jul

 

Magyarországra történő beutazással kapcsolatos információk a koronavírus járvánnyal összefüggésben

 

2020. július 15-én hatályba lépett 341/2020 (VII.12.) kormányrendelet új beutazási szabályokat határozott meg a hazatérő magyar és külföldi állampolgárok részére.
 

Tájékoztatjuk, hogy a Magyar Konzuli Szolgálat hivatalos tájékoztatóit az alábbi linken találja:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
 

Miért kellenek új korlátozó intézkedések?

Magyarország a járvány első szakaszát sikeresen legyőzte. Jelen helyzetben, amikor egyes országokban nő a fertőzések száma, vagy még mindig magasak az új napi fertőzöttségi adatok, fontos, hogy a fertőzés magyarországi terjedését, a vírus bevitelét megakadályozzuk. A magyar járványügyi hatóságok folyamatosan követik a helyzetet és felülvizsgálják a zöld, a sárga és a piros kategóriába tartozó országokat. Minden szabály mellett is nagyon fontos a személyes felelősség! Rajtunk múlik, hogy a szabályokat betartsuk és ne kijátsszuk. Legyünk biztosak abban, hogy ha Kanadából hazautazunk Magyarországra, nem vagyunk fertőzöttek! A legfontosabb, hogy vigyázzunk egymásra, vigyázzunk azokra, akit meglátogatnánk. Az új korlátozó intézkedések 2020. július 15. 00:00 órától érvényesek.

 

Az alábbiakban a Főkonzulátus tájékoztatását olvashatja, melyet az átláthatóság segítése érdekében készítettünk.  
 

1. Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépése

 

Magyar állampolgár külföldről bármikor hazatérhet, a hazatérés joga nem tagadható meg. Magyarország Kormánya a járvány elleni védekezés keretében hozott új intézkedés alapján 2020. július 15-én 00:00 órától újabb beutazási korlátozások lépnek életbe Magyarországon (ld. 341/2020 Korm. rendelet). Ennek lényege, hogy az országos tisztifőorvos három csoportba sorolta a világ országait (zöld, sárga, piros) aszerint, hogy az onnan beutazók a járvány súlyosságát tekintve milyen veszélyt jelenthetnek a Magyarországon élőkre. Július 15-től attól függően kell számítani a határon egészségügyi ellenőrzésre, illetve karantén-kötelezettségre, hogy ki milyen besorolású országból érkezik.

 

2. Milyen kategóriába került Kanada?

 

Kanada az első körben (július 15-től) a piros kategóriába került, az országbesorolásokat azonban a járvány alakulásának függvényében hetente felülvizsgálják.

 

3. Mit jelent a piros kategória?

 

A Kanadából beutazó magyar állampolgárokat főszabály szerint 14 napos karantén-kötelezettség terheli.

Hangsúlyozzuk, hogy magyar állampolgárok továbbra is bárhonnan külön engedély nélkül hazatérhetnek  (július 15-től adott esetben karantén-kötelezettség mellett), külföldi állampolgárok azonban a vörös kategóriába tartozó országokból egyáltalán nem utazhatnak be, kivéve ha az országos rendőr-főkapitány pozitívan bírálja el az előzetesen benyújtott méltányossági kérelmüket.

 

4. Hogyan tudom elkerülni a beutazást követő karantén-kötelezettséget?

 

  • ha a  Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt  – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.
  • két alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – igazolja, hogy a hatósági házi karanténban elhelyezett személy szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat időpontjában nem kimutatható, úgy a hatósági házi karantén rendelkezés alól a  hatósági házi karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság felmentést ad.

 

5. Mire számíthatok Magyarországra történő belépés során?

 

  • Az utazó egészségügyi vizsgálaton vesz részt, amelynek tűrésére köteles. Ez alapesetben testhőmérséklet-mérést és tünet ellenőrzést jelent.
  • A 341/2020 (VII.12.) Korm rendelet 5. § szerinti SARS-CoV-2 teszt nem kötött korhatárhoz, tehát a 18 év alattiak nem mentesülnek.
  • A házi karanténban elhelyezett személy számára a karantén helyszíne szerinti járványügyi hatóság (a https://jarasinfo.gov.hu/ járáskeresőben a település neve alatt található  Népegészségügyi Osztály) engedélyezheti a tesztvizsgálatokon való részvételt, valamint kérésre, a vizsgálat megfelelő eredménye alapján felmentést adhat.
  • Kérjük, hogy a Kanadában elvégzett tesztek igazolásának módját illetően (ld. Korm rendelet 3.§ (5) bekezdés) szintén az illetékes járványügyi hatóságnál tájékozódjon, onnan kaphat választ az elektronikusan érkezett teszteredmény elfogadhatóságáról.

 

6. Kanadából érkező kanadai és egyéb állampolgárok – főszabály szerint – továbbra sem léphetnek be Magyarországra.

 

Jogszabályban meghatározott, különös méltánylást érdemlő esetekben, egyedi elektronikus kérelem alapján engedélyezhető a beutazás, de a fertőzés gyanúja esetén a beléptetést a határon megtagadja a hatóság! A méltányossági kérelem az ORFK hivatalos honlapján található:

http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/meltanyossagi-kerelem-magyarorszagra-torteno-beutazashoz

FIGYELEM! A piros kategóriájú országból - így jelenleg Kanadából is – érkező nem magyar állampolgár NEM mentesülhet a karantén alól a karantén alóli TESZT bemutatásával.  Minden esetben karanténba kell vonulnia a beutazónak. A házi karanténban elhelyezett személy számára szintén a karantén helyszíne szerinti járványügyi hatóság ( https://jarasinfo.gov.hu/ járáskeresőben a település neve alatt található Népegészségügyi Osztály) engedélyezheti a tesztvizsgálaton való részvételt, valamint kérésére, a vizsgálat megfelelő eredménye alapján felmentést adhat.

A beutazásnál a kiindulási ország besorolását veszik alapul, azaz nem azt az országot, ahonnan közvetlenül magyar területre lép.
 

Kérjük utazás előtt figyelmesen olvassák el a rendeletet:

Magyar Közlöny:
https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/3ded363d88858fa8cb693217c955d93eced831f3/megtekintes

Az országok rendelet szerinti besorolása:
 https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/c5f7b3f6959f8e2f23dd5a96a3817d28db9e2213/megtekintes
 

Felhívjuk figyelmüket, hogy a szabályok részletes értelmezésével az Országos Rendőr-főkapitányságot szíveskedjenek megkeresni, tekintettel arra, hogy azok végrehajtásában az ORFK határrendészeti feladatok ellátását végző munkatársak az illetékesek. Elérhetőség az alábbi linken található:

http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

 

A július 15-én életbelépett szabályokról bővebben olvashat a Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos honlapján:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/741-gyik-a-szerdatol-eletbe-lepo-beutazasi-szabalyok-celja