18 Jul

 

Magyarországra történű beutazással kapcsolatos információk a koronavírussal kapcsolatban

 

2020. július 15-én hatályba lépett 341/2020 (VII.12.) kormányrendelet új beutazási szabályokat határozott meg a hazatérő magyar és külföldi állampolgárok részére.

Tájékoztatjuk, hogy a Magyar Konzuli Szolgálat hivatalos tájékoztatóit az alábbi linken találja:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépése

 

Magyar állampolgár külföldről bármikor hazatérhet, a hazatérés joga nem tagadható meg. Magyarország Kormánya a járvány elleni védekezés keretében hozott új intézkedés alapján 2020. július 15-én 00:00 órától újabb beutazási korlátozások lépnek életbe Magyarországon (ld. 341/2020 Korm. rendelet). Ennek lényege, hogy az országos tisztifőorvos három csoportba sorolta a világ országait (zöld, sárga, piros) aszerint, hogy az onnan beutazók a járvány súlyosságát tekintve milyen veszélyt jelenthetnek a Magyarországon élőkre. Július 15-től attól függően kell számítani a határon egészségügyi ellenőrzésre, illetve karantén-kötelezettségre, hogy ki milyen besorolású országból érkezik.

 

Milyen kategóriába került Kanada?

 

Kanada július 18-tól kezdődően a sárga kategóriába került, az országbesorolásokat azonban a járvány alakulásának függvényében hetente felülvizsgálják.

 

Mit jelent a sárga kategória?

 

A Kanadából beutazó magyar állampolgárokat főszabály szerint 14 napos karantén-kötelezettség terheli.

Hangsúlyozzuk, hogy magyar állampolgárok továbbra is bárhonnan külön engedély nélkül hazatérhetnek  (július 15-től adott esetben karantén-kötelezettség mellett). Külföldi állampolgárok esetében Sárga kategóriájú országból történő beutazás esetén nincs szükség a belépést engedélyező méltányossági okokból kérhető engedély előzetes benyújtására. Így a Kanadából érkező kanadai és egyéb állampolgárok részére NINCS SZÜKSÉG a belépést engedélyező, előzetes méltányossági kérelem benyújtására.

Figyelem!! Kanadából érkező nem magyar állampolgár esetében a beutazás további feltétele lehet az, hogy a külföldi állampolgár utazó rendelkezzen az előírt, beutazáshoz szükséges beutazási engedéllyel (vízum, tartózkodási engedély). Ennek meglétéről, illetve az állampolgársága szerinti rá vonatkozó szabályokról mindenki maga köteles előzetesen tájékozódni, illetve az engedély beszerzéséről gondoskodni. 

Tájékoztatjuk, hogy kanadai állampolgár Magyarországra történő beutazása nem vízumköteles (vízummentes).

 

Tájékoztatjuk továbbá, hogy amennyiben a beutazás nem közvetlenül Magyarországra (adott esetben más schengeni tagállamon keresztüli tranzitálással) történik, akkor ilyen esetekben előzetesen forduljon az átutazása szerinti tagállam hatóságához és tájékozódjon a beutazás feltételeiről. Az utazás további feltételeit (utazáshoz elfogadott okmányok) célszerű a légitársaságokkal is előzetesen egyeztetni. 

 

Magyar és külföldi állampolgár a Magyarországra történő belépéskor egészségügyi vizsgálaton esnek át.

 

Fertőzés gyanúja esetén a magyar állampolgár beléphet, de karanténkötelezettség terheli. Külföldi állampolgár –sárga jelzésű országból történő belépésekor - fertőzés gyanúja esetén nem léphet be Magyarország területére.

 

 

 

 

Hogyan tudom elkerülni a beutazást követő karantén-kötelezettséget?

 

  • ha a  Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt  – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.
  • két alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – igazolja, hogy a hatósági házi karanténban elhelyezett személy szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat időpontjában nem kimutatható, úgy a hatósági házi karantén rendelkezés alól a  hatósági házi karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság felmentést ad.
  •  A sárga országból érkezők esetén a lényegi különbség a piros országból érkezőkkel szemben, hogy az illetékes járványügyi hatóság 1. negatív eredményű tesztet követően felmentést adhat a kötelező hatósági karantén alól. Ez esetben is szükséges a 2. teszt elvégzése és ha annak eredménye pozitív, akkor értelemszerűen újra elrendelik a karantént.

 

 

Mire számíthatok  Magyarországra történő belépés során?

 

  • Az utazó egészségügyi vizsgálaton vesz részt, amelynek tűrésére köteles.
  • A 341/2020 (VII.12.) Korm rendelet 5. § szerinti SARS-CoV-2 teszt nem kötött korhatárhoz, tehát a 18 év alattiak nem mentesülnek.
  • A házi karanténban elhelyezett személy számára a karantén helyszíne szerinti járványügyi hatóság (a https://jarasinfo.gov.hu/ járáskeresőben a település neve alatt található  Népegészségügyi Osztály) engedélyezheti a tesztvizsgálatokon való részvételt, valamint kérésre, a vizsgálat megfelelő eredménye alapján felmentést adhat.
  • Kérjük, hogy a Kanadában elvégzett tesztek igazolásának módját illetően (ld. Korm rendelet 3.§ (5) bekezdés) szintén az illetékes járványügyi hatóságnál tájékozódjon, onnan kaphat választ az elektronikusan érkezett teszteredmény elfogadhatóságáról.

 

A beutazásnál a kiindulási ország besorolását veszik alapul, azaz nem azt az országot, ahonnan közvetlenül magyar területre lép.

 

Kérjük utazás előtt figyelmesen olvassák el a rendeletet:

Magyar Közlöny: https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/3ded363d88858fa8cb693217c955d93eced831f3/megtekintes

 

Az országok rendelet szerinti besorolása július 18-tól kezdődően:

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/5df4adca4f1bdc6f902a20dbecad02279f2fca08/megtekintes

Felhívjuk figyelmüket, hogy a szabályok részletes értelmezésével az Országos Rendőrfőkapitányságot szíveskedjenek megkeresni, tekintettel arra, hogy azok végrehajtásában az ORFK határrendészeti feladatok ellátását végző munkatársak az illetékesek. Elérhetőséget az alábbi linken talál:

http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek