Március 15-i nemzeti ünnepi megemlékezések Torontóban és környékén


Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából számos megemlékezésre és ünnepi műsorra került sor Torontóban és a környék magyar házaiban. Március 10-én az egykori Kossuthfalván, a kitcheneri és guelphi magyar közösségek emlékeztek a Kossuth Házban, ahol felléptek a magyar iskolások és a Kossuth tánccsoport, valamint ünnepi beszédet mondott Palkovits Valér főkonzul.
 

Az ünnepségsorozat március 15-én Bábel Klára elismert hárfaművész adott nagysikerű koncertjével folytatódott Torontóban. Az eseményt több parlamenti képviselő mellett jelenlétével megtisztelte Micheal Tibollo kulturális miniszter, aki egyben tolmácsolta Doug Ford tartományi miniszterelnök üdvözlő szavait. A magas politikai részvétel bizonyítja a kanadai magyarság társadalmi megbecsültségét Kanadában. Tibollo miniszter úr a nemzeti ünnep alkalmából elismerő oklevelet nyújtott át Palkovits Valér főkonzul részére.

Torontói magyar közösség március 17-én a teltházas Magyar Házban, több száz fős ünnepséggel emlékezett, amelynek díszvendége Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár volt. Ünnepi beszédet mondott továbbá Boda-Lázár Judith a Magyar Ház elnöke, Balla Sándor KMKT elnökhelyettese, Palkovits Valér főkonzul és Fecső András, a Magyar Ház alelnöke. A gazdag és színvonalas ünnepi műsorban torontói előadók mellett magyarországi vendégművészek, Bábel Klára hárfaművész, Teleki Gergő zongoraművész és Zámbori Soma színművész működtek közre. Az ünnepség előtt állampolgársági eskütételre került sor, amelynek eredményeként 47 fővel bővült a magyar nemzet. 



Az ünnepség sorozat zárásaként Palkovits Valér főkonzul március 24-én Hamiltonban a helyi magyar közösség ünnepi műsorán vett részt.

További képek