13 Jul

 

 

Július 15-től érvényes magyarországi beutazási szabályok

 

Magyarország Kormánya a járvány elleni védekezés keretében hozott új intézkedés alapján Kanadát ún. piros kategóriába sorolta, amely alapján 2020. július 15-én 00:00 órától, a Kanadából beutazókra a következő szabályok vonatkoznak:

  1. a) Magyar állampolgárok (és magyar állampolgár nem magyar állampolgár családtagja),

b) aki Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult és családtagja, ha ezt a jogát okmánnyal igazolja, illetve

c) aki rendelkezik az  idegenrendészeti hatóság valamely jogcímen 90 napot meghaladó idejű tartózkodásra kiadott, érvényes Magyarország területén való tartózkodásra jogosító engedélyével, és az  erről szóló okmányt belépéskor bemutatja

a belépésnél egészségügyi vizsgálaton esnek át.

 

Főszabály szerint 14 napos karantén-kötelezettség terheli a beutazót, kivéve

  1. ha a  Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt  – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.
  2. két alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – igazolja, hogy a hatósági házi karanténban elhelyezett személy szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat időpontjában nem kimutatható, úgy a hatósági házi karantén rendelkezés alól a  hatósági házi karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság felmentést ad.

 

  1. Kanadából érkező kanadai és egyéb állampolgárok – főszabály szerint – továbbra sem léphetnek be Magyarországra.

 

Jogszabályban meghatározott, különös méltánylást érdemlő esetekben, egyedi elektronikus kérelem alapján engedélyezhető a beutazás, de a fertőzés gyanúja esetén a beléptetést a határon megtagadja a hatóság! A magyarországi tartózkodás idejére előírt 14 napos karantén-kötelezettségre és az arra vonatkozó mentesítő szabályokra a fentiekben leírtak vonatkoznak.     

 

Kérjük utazás előtt figyelmesen olvassák el a rendeletet:

Magyar Közlöny: https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/3ded363d88858fa8cb693217c955d93eced831f3/megtekintes

 

Az országok rendelet szerinti besorolása:

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/c5f7b3f6959f8e2f23dd5a96a3817d28db9e2213/megtekintes