Rákóczi emlékév keretében rendezett megemlékezések

Cum Deo pro Patria et Libertate!

Rákóczi emlékév keretében a kanadai Rákóczi Alapítvány a vezérlő fejedelemre emlékező ünnepi műsort szervezett október 4. és 6. között Calgaryban, Torontóban (Kanadai Magyar Kulturális Központban és a Szent Erzsébet Plébánián) valamint Niagara Falls-on. A Rákóczi Alapítvány több mint negyed évszázada szervezi meg a Magyarságismereti Mozgótábort kárpát-medencei magyar fiatalok részére, illetve ösztöndíjakon keresztül biztosít támogatást hátrányos helyzetű, tehetséges fiatalok számára, ezzel fontos összekötő híd szerepet játszva a magyar-magyar kapcsolatokban, a kárpát-medencei magyar fiatalok összetartozásában és a nemzethez való kötelék erősítésében. Az Alapítvány tevékenysége hűen tükrözi a kanadai magyarok anyaország és a külhoni magyarság iránt viselt elkötelezettségét.

A korábbi tábor részvevő felvidéki és erdélyi fiatal magyar művészek, Varga Anita, Koncz Kriszta és Csadi Zoltán által előadott ünnepi programokat Ayklerné Papp Zsuzsa, a Rákóczi Alapítvány elnöke, Balla Sándor a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnökhelyettese és Palkovits Valér főkonzul nyitotta meg.

Palkovits Valér főkonzul hangsúlyozta, hogy "Rákóczi Ferenc példája ma is időszerű számunkra, bátorítást ad, hiszen ma is vannak olyan erők, amelyek próbára akarják tenni hitünket, hazaszeretetünket, egységünket, ám a fejedelem személye és tevékenysége ma is példa a magyarság számára, hite és egyénisége ma is bátorításul szolgál számunkra. Ahogy Rákóczi a Tiszahát vidékéről maroknyi, de annál hűségesebb csapatával elindulva először Erdélyt, majd egész Magyarországot egy zászló alá tudta felsorakoztatni, ugyanolyan fontos, hogy a közös gazdasági érdekeket, szellemi-kulturális célokat felismerve, a kanadai magyarság is együtt tudjon haladni egy sikeres és boldog jövendő irányába."

​További képek