Tisztelt Látogató!

 

Üdvözöljük Magyarország Torontói Főkonzulátusának honlapján!

Célunk, hogy a kanadai magyarsággal ápolt kapcsolaton keresztül a két országot még közelebb hozhassam egymáshoz. Ebbe az irányba mutatnak a Főkonzulátus legfontosabb feladatai is, így honfitársaink számára a konzuli szolgáltatások széles körének biztosítása, hídszerep a helyi magyarság és az  anyaország között, továbbá a kétoldalú gazdasági, kereskedelmi, kulturális, valamint turisztikai kapcsolatok mélyítése.

A Torontói Főkonzulátus konzuli kerületéhez tartozik Ontario (Ottawa szövetségi főváros kivételével) és az attól nyugatra sorakozó tartományok, a Csendes-óceáni partvidékig elterülő hatalmas területen (Alberta, Brit-Kolumbia, Ontario, Manitoba, Saskatchewan tartományok, valamint Yukon és az Északnyugati Területek (Northwest Territories).  Történelmi pillanat és egyben nagy öröm, hogy a Torontói Főkonzulátus alá rendelve működő Vancouveri Alkonzulátus megnyitásával a nyugat-kanadai magyarság régi óhaja teljesült, így 2019-től hivatásos konzuli tisztviselőn keresztül, már helyben intézhetik konzuli ügyeiket. Ez a bővítés a Főkonzulátus életében is komoly változásokat hoz, hiszen a vancouveri képviselet megnyitásával immár egész Nyugat-Kanada is a konzuli kerület része lett.

A Főkonzulátus székhelyét adó Torontó Kanada legnépesebb városa, Ontario tartomány fővárosa, az ország legfontosabb gazdasági, tudományos, innovációs, pénzügyi, és kulturális központja. Mindemellett az is különös jelentőséget kölcsönöz a városnak, hogy Torontóban, illetve annak környékén él a kanadai magyarság egyik legnagyobb lélekszámú közössége, összességében pedig a Főkonzulátus illetékességi területén él a kanadai magyarság túlnyomó többsége. Ennek örvendetes folyományaként számos magyar szervezet, magyar ház, magyar templom és magyar iskola működik konzuli kerületünkben. Ezen kiváló adottságok mentén kiemelt célom – szoros együttműködésben a konzuli kerületben élő minden magyar közösséggel – a nemzeti összetartozás erősítése, összességében pedig a nemzetpolitikai célkitűzések gyakorlati megvalósulásának támogatása.

A Főkonzulátus minden munkatársa a jövőben is annak szellemében fogja végezni tevékenységét, hogy ügyfélbarát módon és hatékonyan álljunk rendelkezésére minden magyar honfitársunknak, továbbá a hozzánk forduló valamennyi kanadai állampolgárnak. Meggyőződésünk ugyanis, hogy megbízatásunk nem egyszerűen munka, hanem hivatásként végzendő szolgálat.

 

Igaz Máté Árpád

id. ügyvivő