30 éve szabadon koncert Torontóban

2019. október 27-én került sor a Freedom Reborn, 30 éve szabadon nagyszabású koncertre és megemlékezésre a torontói St. Andrews Templomban, amelyet a kommunizmus bukásának 30. évfordulója alkalmából szervezett a magyar, lengyel és cseh főkonzulátus, valamint a szlovák nagykövetség.
 


Az esemény jelentőségét tükrözve, részt vett Doug Ford Ontario tartomány miniszterelnöke is, aki beszédében kiemelte a szabadságra törekvés fontosságát, továbbá méltatta a közép-európai népek hősiességet és szerepvállalását a kommunizmus megdöntésében. Palkovits Valér főkonzul beszédében kiemelte, hogy (…) „hosszú és áldozatokkal teli út volt a szabadságig. Hősök és mártírok tízezrei, bátor honfitársak milliói kövezték ki a hozzá vezető utat fél évszázadon keresztül. Mi magyarok szabadságszerető, független nemzet vagyunk. Az elmúlt harminc évben demokráciát építettünk, csatlakoztunk az EU-hoz és NATO-hoz. Ma Magyarország szabad, stabil demokrácia, az EU leggyorsabban növekvő gazdasága (...) A liberális világ azt hangsúlyozza, hogy minden egyformán fontos. De ha minden egyformán fontos, akkor valójában semmi sem fontos. Nekünk pedig vannak értékeink, melyek mindig is fontosak: család, hit, haza és a szabadság.”

Az ünnepi koncerten többek között Liszt, Kodály, Chopin, Smetana és Dvořák klasszikusai szólaltak meg a Toronto Simfonietta zenekar valamint magyar, cseh, lengyel és szlovák művészek közreműködésében. A magyar részről Szokolay Sophie hegedűművész, Oláh Imre orgonaművész, karnagy és a Scola Cantorum kórus lépett fel.
 




További képek