A koronavírus járvány miatt a vészhelyzet alatt a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a vészhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek. 2020. április 2. napjától lejáró hivatalos okmányai esetében az érvényességi idő a vészhelyzet megszűnését követő 15 napig továbbra is megmarad. Így például, ha Magyarországon 2020. április 2. után lejárt személyi igazolvánnyal akar ügyet intézni (pl. banki ügyintézés), ezt megteheti.

A koronavírus járvány alatt lejárt magyar utazási okmányainak (útlevél, személyi igazolvány) meghosszabbítására az ügyfélfogadás újra nyitását követően, személyesen lesz lehetősége. Megjelenéskor az egy éven belül lejárt iratot még el tudjuk fogadni.

Ha sürgős esetben mégis Magyarországra kell utaznia, de az iratai már lejártak, ideiglenes útlevél kiállítására van lehetőség, ami csak egyszeri hazautazásra érvényes (visszaútra már nem!) és kizárólag kivételes esetben, az utazás sürgősségének indokolásával lehetséges. Ideiglenes útlevél kiállítására kizárólag személyes megjelenés esetén van mód a konzulátuson, további információért hívja a főkonzulátus konzuli részlegének telefonszámát: 647-349-2553

 

Figyelem! Lejárt okmányokkal ne induljon útnak! A születési anyakönyvi kivonat és a lakcímkártya nem minősül utazási okmánynak és nem bizonyítja a magyar állampolgárságot!