HU – for Hungarian speakers

EN – for English speakers

FR – for French speakers
 

PROGRAMAJÁNLÓ ÁPRILIS 6-TÓL ÁPRILIS 12-IG

PIM – A38 HU

Program: Beatz x Poe’s: Babiczky, Csider, Pion // A Beatz x Poe's költészet napi különkiadásában Babiczky Tibor mellett a sorozat szerkesztői is előtérbe kerülnek. A Junior Prima díjas Babiczky Tibornak eddig hét könyve jelent meg, legutóbbi kötete Félbehagyott költemények címmel. A székesfehérvári költő verseit több nyelvre lefordították, de ő maga is fordít, a versek mellett Nick Cave-dalszövegeket.

Mikor? Április 7. 20:00-22:00

Hol? Élőben az A38 YouTube csatornáján
 

A38 HU

Program: Spencer Hill Magic Band koncert 2006-ban három testvér úgy határozott, hogy megvalósítja régi álmát, azaz létrehoz egy olyan zenekart, amely Bud Spencer és Terence Hill filmjeinek zenéit dolgozza fel és adja elő a legautentikusabb formában. Az oka mindennek az erős nosztalgia volt, ami a hetvenes-nyolcvanas években felnövő generációnál azonnal jelentkezik, ha csak egyszer is látja a két pofonosztó valamelyik filmjét. A zenekar az óta páratlan sikerrel teszi boldoggá a rajongókat.

Mikor? Április 8. 23:00

Hol? M2 Petőfi TV online
 

Miskolci Nemzeti Színház HU

Program: Hello, Dolly! musical

Mikor? Április 9. 19:00

Hol? Miskolci Nemzeti Színház Facebook oldala

 

Húsvétra hangolva

Duna TV HU

Program: Borbás Marcsi szakácskönyve sorozat – Kalácsok Húsvétra. Egy különleges húsvéti kalács receptjét ismerhetjük meg, melyet Torockón gyűjtött.

Mikor? Április 12. 05:22

Hol? Duna TV online

 

M3 TV HU

Program: Szép Húsvét – Vendégségben Tahitótfaluban, Péreli Zsuzsa gobelinművész és Tolcsvay László zenész házában. Vendégeik: Balkay Géza, Rudolf Péter, Hegedűs D. Géza, Dunai Tamás, Galkó Balázs, Reviczky Gábor és Oszter Sándor. Irodalmi összeállítás, részletek a Parasztbibliából és Máté evangéliumából, és a Tolcsvay fivérek Magyar miséjéből.

Mikor? Április 13. 17:42

Hol? M3 TV online
 

Program: Húsvéti változatok – versek, zenék, beszélgetések a Húsvétról és a tavaszról

Mikor? 2020. április 13. 21:50

Hol? M3 TV online

 

Nagyheti és húsvéti élő liturgiaközvetítések online HU

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) döntése nyomán a koronavírus-járvány miatt március 22-étől nincsenek nyilvános szentmisék templomokban, és ez érinti legnagyobb ünnepünket, a húsvétot is. Ide kattintva tájékozódhat arról, mely magyar nyelvű liturgiaközvetítésekbe lehet bekapcsolódni a nagyhéten online – virágvasárnap és a szent három napban –, valamint húsvét ünnepén.

 

INTERAKTÍV KIÁLLÍTÁS // interactive exhibition

 

Petőfi Irodalmi Múzeum HU

Csáth Géza virtuális tárlatvezetés

„Motívumokról, a melódiákról, a ritmusról, szóval ezekről az úgynevezett formai, zenei alakulatokról nem lehet beszélni. Ki kell nyitnunk a fülünket, a szívünket, be kell állítanunk a lelki tükörrendszerünket, amellyel először a benyomásokat, másodszor saját magunkat a művészi élvezés pillanatában, és harmadszor a vizsgálódó énünket figyeljük meg, és akkor nem fog érdekelni semmi más bennünket, mint az, hogy kicsoda Strauss Richárd, és hogy kik vagyunk mi magunk, és hogy ami eközben esik, jó vagy rossz-e?” Csáth Géza

Asszociációk, irodalom, festészet, zene egyenesen a fotelből! A tárlatvezetés itt kezdődik.

KIÁLLÍTÁS // EXHIBITION
 

Aquincumi Múzeum és Régészeti Park HU

Online Múzeum / Virtuális túra

Fedezze fel az Aquincumi Múzeumot! A virtuális túra indításához kattintson ide.

 

Aquincum Museum and Archeological Park EN

Online museum / Virtual tour

Explore the Aquincum Museum! To start your virtual tour, click here.
 

Kassák Múzeum HU

Online Múzeum

A karantén idejére online formában ingyenesen elérhetőek a Kassák Múzeum kiadványait, amelyek ide kattintva érhetőek el.


Kiscelli Múzeum HU

A 2015-ben készült virtuális bejárásonak köszönhetően két nagy sikerű időszaki kiállítást tekinthető meg. A Holttest az utazókosárban, valamint A Mágnás Elza-rejtély és a Babakiállítás itt látható online.
 

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum HU

A Magyar Műszaki és Közlekedési múzeum is igazodik a mostani, különleges időkhöz és online térbe költözik. YouTube csatornájukon számos rövidfilm érhető el, amelyeken világhírű magyar tudósok és közlekedési szakemberek mutatják be alkotásaikat, fejlesztéseiket.

Virtuális kiállítások

A múzeum honlapján időről-időre közzétesznek virtuális kiállításokat, olyan különálló digitális tartalmakat, ahol szakemberek egy témát járnak körbe, sok-sok digitális forrással is kiegészítve az ismeretterjesztő szövegeket.

 

Gyulai Vár HU

Virtuális túra

Látogasson el online a Gyulai Várba! Otthonról bepillantást nyerhetünk a Gyulai Vár belső és külső tereibe, a barangolást ide kattintva lehet megkezdeni.

 

IRODALOM ÉS TUDOMÁNY // literature AND Science

 

Alföld Folyóirat HU

A rendkívüli helyzetre való tekintettel az Alföld áprilisi száma kizárólag online jelenik meg, amelyet ide kattintva lehet letölteni.

 

FILM // MOVIE
 

Magyar Nemzeti Filmarchívum HU,

National Film Archiv Hungary (Subtiltle: EN, FR)

Méltatlanul elfeledett mesterművek és örökzöld közönségkedvencek. Közismert, sokat elemzett, díjakkal elhalmozott alkotások és titkos tippek. Filmek, amelyeket mindenkinek ismernie kell. A Filmarchívum válogatása valamennyi filmtípusra kiterjed: egészestés játék- és dokumentumfilmek, rövidfilmek és animációk is szerepelnek benne, a kezdetektől napjainkig.

Heti ajánló:

Az ötödik pecsét, 1976. HU (Subtiltle: EN, FR)

Rendezte: Fábri Zoltán, író: Sánta Ferenc

Az ötödik pecsét kivételes drámai erővel megszólaló erkölcsi példázat, amelyben a szereplőknek aközött kell választaniuk, hogy az alattvalóikat lelkifurdalás nélkül elnyomó zsarnokok, azaz Tomóceusz Katatikik, vagy a szenvedést méltósággal viselő szolgák, azaz Gyugyuk lennének, akiknek tiszta a lelkiismeretük, mert nem ők követték el ezeket a bűnöket. Az ötödik pecsét arra kérdez rá, hogy a kisemberek, akik nem a rendszerrel szemben fellázadó hősnek születtek, csak megpróbálják csendben túlélni az elnyomást, meg tudják-e őrizni az erkölcsi tartásukat, ha az életük a tét. A film ide kattintva érhető el.

 

Heti ajánló gyerekeknek:
János vitéz, 1973. HU (Subtiltle: EN, FR)

Rendezte: Jankovics Marcell, író: Petőfi Sándor
 

Az első egész estés magyar rajzfilm, amely Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára készült. A film látványvilágában a szecesszió, a pop art, valamint a magyar népi díszítőművészet sajátos ötvözete. A folklór ornamentális formai jegyeiből is következik, hogy a két főhős, Jancsi és Iluska képi ábrázolásmódja jelképes: például arcuk elnagyolt, maszkszerű. Jancsi testének szabálytalan arányai szintén jelentéshordozók. Hősiességét hangsúlyozza, hogy anatómiai megjelenítése torz, mintha alulnézetből látnánk: felsőteste sokkal kisebbnek tűnik, mint széltében és hosszában is megnyújtott lábai, melyeken a film során bejárja a földkerekséget. Mintha mindig két lábbal a földön járna, miközben folyton az égbolt felé törekedne, és feje egy lenne az égitestek közül. A főszereplő alaki megformáltsága a mesék időtlen jelrendszerébe is illeszkedik, miszerint a mesebeli hősök „naphéroszokként” a Napot személyesítik meg. A film cselekménye speciális színdramaturgia mentén bontakozik ki, színvilágát összesen 600 színből állították össze (a film színtervezője Richly Zsolt volt). A lilás kék és a zöldes sárga árnyalatokból álló hideg színpaletta, valamint a narancs és a magenta különböző tónusaiból összeálló meleg színskála a szereplők érzelmi–lelki változásait követi le, erősítik fel. A film ide kattintva érhető el.

 

Filmes tanórák tanároknak HU

A Magyar Nemzeti Filmarchívum tananyaga áttekintést ad a magyar filmtörténet korszakairól és az ezekre jellemző alapvető stiláris jellegzetességekről. A 14-18 év korosztály számára az alábbi célkitűzések valósíthatóak meg a tananyaggal:

• megismertetni a diákokkal a magyar filmtörténet korszakolását

• megismerni a magyar filmtörténeti kánon néhány fontosabb alkotóját és filmjét

• meghatározni a szórakoztató és művészi céllal készült alkotások viszonyát

• bevezetni a legalapvetőbb stílustörténeti fogalmakat

Tantárgyi kapcsolatok: Vizuális kultúra, Mozgóképkultúra és médiaismeret, Művészetek

Kulcsfogalmak: magyar filmtörténet, stílustörténet, némafilm, korai hangosfilm, művészfilm, tömegfilm, filmműfaj, globalizáció, sztárrendszer

 

ZENE, TÁNC // MUSIC, DANCE

 

Hagyományok Háza HU

A Hagyományok Háza több koncertfelvételt tett elérhető online. Sebestyén Márta és a Muzsikás Együttes 2003-as koncertje a Zeneakadémián ide kattintva érhető el.

A Csík Zenekar 15 éves jubileumi koncertfelvétele pedig itt érhető el.
 

Operabeavató HU

Elkezdődött a Nyinyernya című szórakoztató műsor, amely a Delta Produkció hatalmas sikerrel futó Operabeavató műsorának online változata, Göttinger Pál műsorvezető és Dinyés Dániel kvízmester szervezésében.  A műsort a Produkció Facebook oldalán követhetik nyomon az érdeklődők, minden harmadik napon. Olyan művészek vesznek részt az online műsorban, mint Kolonits Klára friss Kossuth-díjas operaénekesnő, valamint, Bordás Barbara, Bucsi Annamária, Erdős Attila és Kiss András. A Delta Produkció egyik hatalmas sikernek örvendő kezdeményezése az Operabeavató előadás. Göttinger Pál rendezőnek és Dinyés Dániel zenei vezetőnek az a célja a kezdeményezéssel, hogy az operát mint műfajt közelebb hozzák az emberekhez. Így egy szórakoztató és szerethető előadássorozat született. A következő műsor 2020. április 6-án lesz.

 

Fesztiválzenekar HU

Karanténestek címmel online követhető kamarakoncerteket tart a Budapesti Fesztiválzenekar. Fischer Iván, a Fesztiválzenekar zeneigazgatója szerint „zenére szükség van, ilyenkor még inkább”. A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) muzsikusai március 16-tól a tervek szerint minden nap Karanténesteket tartanak, hogy a nagyzenekari hangversenyek hiányában is zenei élményt biztosítsanak a közönségnek. Az online követhető kamarakoncerteket, amiket a zenekar próbaterméből közvetítenek, azoknak ajánlják, akik a bezártság időszakát tartalommal, szívmelengető dallamokkal szeretnék megtölteni.

A Karanténestek megtekinthetők a BFZ oldalán, és a zenekar Facebook oldalán – amíg lehetséges – minden este 19:45-kor.

 

SZÍNHÁZ

 

Katona József Színház HU

Érdemes követni a Katona József Színház Facebook oldalát és YouTube csatornáját, ahol teljes előadásokat tesznek közzé.

 

Miskolci Nemzeti Színház HU

A kialakult helyzetre való tekintettel a miskolci teátrum úgy döntött, hogy nem szeretné színházélmény nélkül hagyni a közönséget, valamint az érettségire készülő diákoknak is szeretne segítséget nyújtani. Éppen ezért minden héten csütörtökön elérhetővé teszi korábbi előadásainak egyikét a Facebook oldalukon.

 

Komáromi Jókai Színház HU

A Komáromi Jókai Színház előadásait a YouTube csatornájukon teszik elérhetővé a közönség számára.

 

Orlai Produkció HU

Áprilistól hetente tesz közzé előadásfelvételeket az Orlai Produkciós Iroda a YouTube csatornájukon.

 

GYEREKEKNEK // FOR CHLIDREN

 

Szépművészeti Múzeum HU

Képvarázs – letölthető színezőkkel!

Ha szereted az állatokat, lenyűgöznek a sárkányos történetek vagy érdekel a királylányok élete, akkor tarts velünk. Minden állomáson vár egy meglepetés, egy izgalmas feladat. A színes ceruzáidat készítsd elő! A képek története és a színezők ide kattintva érhetők el.

 

Hadtörténeti Intézet és Múzeum HU

Digitális hadtörténelem hadtörténeti oktatási csomagok iskolák számára

A digitálisan elérhető anyagokat ide kattintva  lehet elérni.

Magyar Elektronikus Könyvtár HU

 

Népmesetár HU

Válogatások a szájhagyomány útján terjedő elbeszélésekből, melyeket olyan ismert gyűjtők állítottak össze, mint Benedek Elek, Illyés Gyula, Arany László vagy a Grimm fivérek. Az online gyűjtést ide kattintva lehet elérni.

 

Országos Széchenyi Könyvtár HU

Benedek Elek Többsincs királyfi és más mesék című gyűjtését hangoskönyv formátumban ide kattintva érhető el.

 

Ciróka Bábszínház Kecskemét HU

Online térbe költözött a kecskeméti Ciróka Bábszínház. Az előadások a Facebook oldalukon, valamint a YouTube csatornájukon érhetőek el. A társulat színészei önálló produkciókon dolgoznak, amelyekkel heti három alkalommal, hétfőn, szerdán és pénteken jelentkeznek.

 

BOOKR Kids Mesetár HU

A Samsung és az interaktív hangoskönyvekkel foglalkozó BOOKR Kids együttműködésének köszönhetően március 20-tól egy hónapon keresztül több mint 400 mese válik letölthetővé a koronavírus miatt otthon lévő családok számára tanuláshoz és szórakozáshoz Android és iOS készülékekre egyaránt. A Mesetárban olyan klasszikus és modern interaktív történetek találhatók, amelyek különleges keverékei az animált digitális könyveknek és képességfejlesztő játékoknak. A történeteket ismert színészek keltik életre, többek között Molnár Piroska, Szacsvay László és Gálvölgyi János, így azok hangoskönyvként is élvezhetőek. A „Mesék tanuláshoz” polc kifejezetten az alsó és felső tagozatos gyermekek anyanyelvi nevelését segíti, míg az „Angol nyelven” szekcióban nyelvtanulást támogató könyvek jelennek meg, anyanyelvi színészek tolmácsolásában. Az alkalmazás ide kattintva érhető el.

 

KangaKids – Mozgásprogram gyerekeknek HU

A KangaKids Facebook oldalán folyamatosan láthatunk gyereknek szóló ovis tornákat, és nekik készíthető finomságokat, de kreativitásuk fejlesztéséhez is találunk videókat.

 

Online tesi HU

Szetei-Molnár Andrea személyi edző minden hétköznap 11:30-tól online testnevelés órát tart gyerekeknek a Facebook oldalán.

 

Turista Magazin HU

A Turista Magazin hivatalos honlapján gyerekeknek szóló de felnőttekkel közösen végezhető játékos feladatokat találhatunk.

 

SPORT ONLINE

 

Béres Alexandra – Súlykontroll HU

Béres Alexandra fitneszedző, sportoló edzései elérhetőek a YouTube csatornáján, április 7-től pedig a Facebook csatornáján tart edzéseket, minden kedd reggel 7:30-tól.

 

JÓGAKLIKK HU

A JÓGAKLIKK egy virtuális tér, mellyel az interneten keresztül saját otthonában, kertjében vehet részt különböző hosszúságú, szintű és stílusú jógaórán. Az előfizetéssel kapcsolatban ide kattintva tájékozódhat.

 

Intenset sport diéta és motiváció HU

Szentgyörgyi Romeo 6-szoros aerobic világbajnok az Intenset sport Facebook oldalán online edzéseket tart, illetve saját fejlesztésű diétás étrenddel kapcsolatosan oszt meg tartalmakat.

 

GASZTRONÓMIA

Borbás Marcsi – Magyarország finom HU

Borbás Marcsi Magyarország legnépszerűbb gasztronómiai műsorában hétről hétre újulnak meg a múlt ízei a jelen konyháiban. Érdemes követni a Facebook oldalát, ahol a legfrissebb receptekről értesülhet, valamint az MTVA hivatalos YouTube csatornáját, ahol hétről hétre újabb recepttel bővül Borbás Marcsi Szakácskönyve.