​​​​


Külügyminiszteri látogatás Torontóban és Vancouverben​

Szijjártó Péter hivatalosan megnyitotta a Magyarország Vancouveri Alkonzulátusát​
 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2019. július 2-án részt vett a Torontóban megrendezésre került Ukrajna Reform konferencián, ahol felszólalt az egyik panelbeszélgetésen és nemzeti nyilatkozatot tett. A konferencia margóján több kétoldalú megbeszélésre is sor került. Szijjártó Péter találkozott a torontói magyar szervezetek vezetőivel is.

Ezután július 3-án hivatalos látogatást tett Brit Kolumbia tartományban, ahol megbeszélést folytatott a törvényhozás elnökével, a munkaügyi, kereskedelmi és technológiai miniszterrel, valamint Vancouver polgármesterével. A megbeszélések középpontjában a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok élénkítése állt. A miniszter a hivatalos tárgyalások mellett üzletemberekkel is találkozott, beszélt a nyugat-kanadai magyar szervezetek vezetőivel, a soproni erdészekkel, valamint a látogatás során megnyitotta Magyarország vancouveri Alkonzulátusát. Torontói Főkonzulátushoz tartozó Alkonzulátus megnyitóján részt vett George Chow Brit Kolumbia kereskedelmi minisztere, több parlamenti képviselő, a magyar közösségek képviselői, a konzuli testület tagjai, valamint Ódor Bálint nagykövet és Palkovits Valér főkonzul.

Szijjártó Péter megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a képviselet létesítését a térségben adódó gazdasági lehetőségek, a technológiai fejlesztések és az itt élő magyarsággal való kapcsolattartás, a magyar közösség segítése indokolta. A miniszter kifejtette, hogy Kanada stratégiai partnere és szövetségese Magyarországnak. A NATO tagjaiként közös katonai missziókban vesznek részt, megpróbálják biztonságosabbá tenni a világot és együtt küzdenek a világszinten növekvő terrorizmussal szemben – mondta. Kanada emellett a világ legfejlettebb iparral rendelkező országai közé tartozik, tagja a G7 országcsoportnak. A nyitott gazdaságú Magyarországnak ezért rendkívül fontos a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztése – közölte Szijjártó Péter. A kétoldalú kereskedelmi forgalom évente 400 millió dollárt tesz ki. A Kanadába tartó magyar élelmiszeripari export kiemelten fontos: az észak-amerikai ország első számú kacsahús-szállítója Magyarország és a negyedik legtöbb csirkehúst is a magyar exportőrök adják el a kanadai piacon – tette hozzá.

A képviselet működtetése révén ki lehet használni a Kanada nyugati felében rejlő gazdasági lehetőségeket, hiszen a térség technológiai, informatikai fejlődését világszinten is elismerik – szögezte le Szijjártó Péter. Elmondta, hogy Kanadában 400 ezer magyar gyökerekkel rendelkező ember él, közülük sokan az ország nyugati felében. Az alkonzulátustól a kormány azt várja, hogy ellássa a nyugat-kanadai magyarok érdekképviseletét, segítséget nyújtson identitásuk megőrzésében, egyúttal újabb gazdasági lehetőségeket derítsen fel a magyar vállalatok számára. Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a kanadai tartományok közül Brit Kolumbia a gazdasági együttműködés tekintetében Magyarország számára a harmadik legfontosabb, ráadásul Vancouver környékén 25 ezer magyar gyökerű ember él. Szijjártó Péter elmondta: a kormány a magyar nemzetre olyanként tekint, amely világszinten van jelen, így a Kanada távoli pontjain élő magyarok is számíthatnak az anyaországra, a kormány támogatására.

További képek