Megemlékezések a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából

2020. június 4-én a konzuli kerület magyar szervezetei a körülményekhez alkalmazkodó, méltó és innovatív megemlékezéseket tartottak.

A legnépesebb lélekszámú kanadai magyar közösség, a torontói magyarság számára nem csupán egy esemény állt rendelkezésre az emlékezésre, hanem a centenáriumhoz méltóan, egy egész rendezvénysorozat. A Kanadai Magyar Kulturális Központ, a Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetsége és a főkonzulátus szervezte a megemlékezések láncát, melyeket június 4. és június 7. között online felületeken követhettek az együtt emlékezők.

Június 4-én, helyi idő szerint 10 óra 32 perckor — a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján — a torontói Budapest Parkban önkéntesek által kötött, rekordnak számító 100 méternyi nemzeti színű zászlóból (100 év - 100 méter) került megformálásra a történelmi Magyarország, A magyar Himnusz különleges orgonajátékon, Varnus Xavér organaművész közreműködésével külön erre az alkalomra készült Kárpát-medencei elszakított területek, valamint a párizsi Saint Sulpice (ahol gróf Apponyi Albert szentmisén vett részt, mielőtt kiment Versailles-be elmondani védőbeszédét) templomaiból csendült fel.
 

Erre az alkalomra Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke küldött üzenetet a kanadai magyarságnak.  „A mai napon mindannyian hálával és elismeréssel adózunk a Trianonban elszakított magyar közösségeinknek évszázados helytállásáért, hűségükért a szülőföldjükhöz”.

A megemlékezésen Palkovits Valér főkonzul úgy fogalmazott: egy erős Magyarország és az erős magyar közösségek a zálogai annak, hogy meghaladjuk Trianon tragikus örökségét.

Az esemény a torontói magyar egyházak vezetőinek közös áldásával zárult.
 


 

Az online programok sorában június 5-én a Magyar Diaszpóra Missziós Központban kopjafa avatásra került sor, június 6-án a torontói Szent Erzsébet Plébánián ökumenikus imát szerveztek Magyarországért, majd a történelmi egyházak vezetői 100 égő mécsessel körberakták Nagy-Magyarország térképét. Az estét Vujity Tvrtko: Túl minden határon trianoni riportfilmje zárta. A programsorozat június 7-én a Kanadai Magyar Kulturális Központban zárult, melynek keretében Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos videoüzenetben osztotta meg gondolatait a torontói magyarokkal, megemlékező beszédet tartott Palkovits Valér főkonzul és megszólaltak a magyar szervezetek vezetői is. A rendezvény méltóságát torontói magyarok szavalása, éneke és tánca emelte.
 


További képek