Október 23-i nemzeti ünnepi megemlékezések

Az 1956-os forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó ünnepségsorozat előestéjén, október 19-én szintén hagyományos nemzeti ünnepi gálavacsorát szervezett a Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetsége Torontóban, amelyen a magyarországi meghívott díszvendégek Takács Szabolcs miniszteri biztos, illetve Szöllősi György utazó nagykövet, a Nemzeti Sport főszerkesztője is részt vettek, valamint Ontario tartomány miniszterelnöke nevében Michael Tibollo miniszter mondott köszöntő beszédet a még élő ’56-os szabadságharcosok jelenlétében.
 


Az ünnepi megemlékezés október 20-án délelőtt az Ontarió-tó partján, a Budapest Parkban álló ’56-os emlékműnél zászlófelvonással, ünnepi beszédekkel, majd koszorúzással folytatódott.
 



Október 20. délután a Kanadai Magyar Kulturális Központban rendezett ünnepélyes megemlékezésen a díszbeszédeket követően a Szent Erzsébet Magyar Iskola diákjai, a Kodály Táncegyüttes, a Scola Cantorum, a Baptista Fúvósok, valamint Teleki Gergely zongoraművész előadásai színesítették a megható és méltó ünnepi műsort, amelyen több még élő ’56-os szabadságharcos is részt vett.

A műsor keretében a MegaVers a Diaszpórában díjazott gyermekei vehették át elismeréseiket. Az ünnepség sorozat részeként 37 fő tett ünnepélyes állampolgársági eskütételt a főkonzul előtt, akiket mint honfitárs, Takács Szabolcs miniszteri biztos köszöntött elsőként.

A Niagara-félsziget magyar közössége szintén október 20-án ünnepelte meg a forradalom évfordulóját, a Niagar Falls-i Árpád Parkban. Az ünnepségen Laky-Takács Péter magyar közösségi diplomata képviselte a Főkonzulátust.​


További képek