Manitoba Kanada ötödik legnagyobb tartománya, lakosainak száma kb. 1,3 millió fő. A tartomány fővárosa Winnipeg és a tartomány a negyedik legdinamikusabban fejlődő tartomány.

Bár Manitoba gazdag természeti forrásokban, gazdasága nem csupán a természetes erőforrásokra épül, fejlett és változatos iparral rendelkezik. Itt találhatók Kanada legnagyobb nyílászáró gyárai és bútorgyárai, valamint itt gyártják Észak-Amerikában a legtöbb városi közlekedésben használt autóbuszt. A tartomány erős továbbá a mezőgazdasági termékek feldolgozásában is: elsősorban repce, gabona és burgonyatermesztésre alapuló élelmiszeripari termékeket készítnek. Az export 61%-a ipari termék, 21%-a mezőgazdasági termék. A tartományi GDP-nek 30%-a kerül exportra, fő kereskedelmi partnere az Egyesült Államok (71%), fő európai kereskedelmi partnerei Németország és Nagy –Britannia, az exportnak mindösszesen 1-1%-val.

Manitoba a ma is élő őslakos kultúra, a Hudson öbölben felúszó bálnák és a tartomány északi részein szinte mindig megfigyelhető jegesmedvék miatt kedvelt turisztikai célpont is.

 

További általános gazdasági információk Manitoba tartományról