Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a külföldön élő vagy tartózkodó személyek nyugellátásával kapcsolatban – Életbenlét igazolását kivéve - a főkonzulátus nem tud segítséget nyújtani, kérdéseikkel az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósághoz tudnak fordulni.

A főigazgatóság honlap címe: www.onyf.hu

Életbenlét igazolása:

Az Országos Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kért életbenlét igazolás elkészítését előzetes bejelentkezés nélkül, ügyfélfogadási időben díjmentesen intézheti a főkonzulátuson.

Mit hozzon magával?

  1. Adategyeztető nyomtatvány melyet a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól kapott
  2. Érvényes, személyazonosításra alkalmas okmány

 

Nyugdíjkérelmek:

Ahogyan azt jelen tájékoztatónkban már jeleztük, a nyugdíjkérelmekben a főkonzulátus nem működik közre, ugyanakkor a könnyebb eligazodás érdekében az alábbiakban egy rövid tájékoztatót készítettünk az Önök számára.

Magyarország és Kanada között van hatályos kétoldalú egyezmény az öregségi nyugdíj kérelmezésére. Az egyezmény alkalmazásához használatos nyomtatványon kell a kérelmet előterjeszteni.

Az ellátás igényléséhez szükséges nyomtatványok megtalálhatóak a www.onyf.hu honlapon a nyomtatványtárban.

Felhívjuk figyelmüket, hogy azoknak a személyeknek, akik Kanadában élnek és magyar nyugdíjat kérelmeznek a CA/HU 1.1 angol/magyar kétnyelvű nyomtatványt kell kitölteniük. Ezen a nyomtatványon a személyi adatokat a lakóhely szerinti kanadai nyugdíjbiztosítási szerv, a nyomtatvány 11. oldalán hitelesíti, tehát az ezen a nyomtatványon szereplő adatokat a főkonzulátus nem hitelesíti.
Ha az érintett Magyarországon kívánja előterjeszteni a kérelmét, de Kanadában lakik, abban az esetben is a CA/HU 1.1 nyomtatványt kell kitöltenie, de a hitelesítést ebben az esetben is a kanadai nyugdíjszerv végzi.

A nyomtatványt azért célszerű a lakóhely szerinti kanadai nyugdíjszervnél benyújtani, mivel a kanadai szerv megkeresése minden esetben szükséges a magyar nyugdíj elbírálásához.


2017. január 1-jétől a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság helyett a nemzetközi nyugdíjak elbírálását a Budapest Főváros Kormányhivatal VIII. Kerületi Hivatal végzi (1081 Budapest, Fiumei út 19/A).