Rendkívüli szomorúsággal tölt el minket, hogy 2023 február 12-én egyelőre ismeretlen okok miatt a tűz martalékává vált az albertai Szent Mihály római katolikus plébánia. Az egyházközösséget a XIX. század végén, XX. század elején Tolna és Fejér megyéből Albertába emigrált magyarok alapították a templomot 1910-ben építették a magyar közösség számára, amelyet 1956-ban újítottak fel. A gyülekezet létszámának csökkenése miatt 1975-ben bezárták a templomot, de a szomszédos magyar temetővel együtt kulturális és történelmi értéke továbbra is megmaradt. A templom mellett található a magyar Szent Mihály temető.

A területet, amelyen a templom áll, 2018-ban eladták, ekkor felmerült a már rossz állapotban lévő épület jövőbeli elmozdítása is.

2019-ben Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár, Ódor Bálint nagykövet és Szenthe Anna, a Magyar Diaszpóra Tanács (MDT) kanadai elnöke emléktáblát avatott a helyszínen, megemlékezve az albertai első magyar telepesekről.

2021 októberében a St. Michael’s Manfred Heritage Society kezdeményezésére az albertai kormány történelmi emlékhellyé nyilvánította az első albertai telepesek nyughelyéül szolgáló temetőt. Az örökségvédelmi státusz biztosítását a magyar közösség kezdeményezte, amelynek eléréséhez Magyarország Ottawai Nagykövetség támogató levelet küldött az albertai tartományi kormánynak. Az albertai kormányzat 8.400 CAD (2,3 m. Forint) támogatást nyújtott a projekt megvalósulásához.