Az Alaptörvény XIV. cikk (1) bekezdése értelmében a magyar állampolgár külföldről bármikor hazatérhet. A hazatelepülés egyetlen feltétele a magyar állampolgárság megléte, amelyet a külföldön élő magyar állampolgár érvényes magyar útlevéllel, érvényes állampolgársági bizonyítvánnyal vagy – ellenkező bizonyításig – honosítási okirattal igazolhat.

Aki nem rendelkezik érvényes magyar útlevéllel vagy állampolgársági bizonyítvánnyal, az a magyar külképviselet konzuli szolgálatánál beadhatja a két okmány valamelyikének kiadására vonatkozó kérelmét.

A végleges hazatelepülés magyarországi lakcímnek és az egyéb személyes adatoknak a magyarországi lakóhely szerinti önkormányzat jegyzőjénél történő bejelentésével és a magyar személyazonosító igazolvány ezt követő kiváltásával valósul meg.

 

Magyarországra településsel kapcsolatos ügyintézés és praktikus információk

Elektronikus ügyintézés/ügyfélkapu:

https://magyarorszag.hu/szuf_fooldal#fooldal  

Kormányablak és időpontfoglalás:

https://kormanyablak.hu/hu

Adóügyek:

https://nav.gov.hu/ugyfeliranytu/keressen_minket

Nyugdíj ügyintézés:

https://www.allamkincstar.gov.hu/nyugdij/sajat-jogu-ellatasok

https://www.allamkincstar.gov.hu/nyugdij/nemzetkozi-ugyek/szocialis-biztonsagi-egyezmenyekkel-erintett-nyugdijugyek/a-magyar-kanadai-szocialis-biztonsagi-egyezmeny

TAJ kártya ügyintézés:

http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/jogosultsag_az_ellatasra/ellatasra_jogosultsag_igazolasa/taj_kartya

Vámszabályok:

https://nav.gov.hu/vam/nem_kereskedelmi_forgalom/allando_tartozkodasi_helynek_h