Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ügyfeleinket csak előzetes időpont foglalás alapján tudjuk fogadni. Időpontot foglalni az alábbi linken, illetve a honlapunk kezdő oldalán az "Időpontfoglalás konzuli ügyintézéshez" menüpontban tud:

https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu/home

Konzuli díjak:

Minden díjat személyesn benyújtott kérelem esetén bankkártyával

- postai úton benyújtott kérelem esetén "Consulate General of Hungary" vagy "Embassy of Hungary" névre kiállított pénzesutalványon ("money order")

fizetheti be. Készpénzt és csekket nem tudunk elfogadni.


 

Holttest külföldről Magyarországra történő szállításához be kell szerezni a magyar külképviselet hatósági engedélyét, a halottszállítási engedélyt, amelyet az elhalálozás helye szerint illetékes konzuli tisztviselő kérelemre állít ki.

Kérjük, hogy töltse ki a szükséges kérelemnyomtatványt, melyet a honlapunk ''Letölthető nyomtatványok'' menűpontjában, vagy itt talál:

Halottszállítási engedély iránti kérelem

 A kérelemnek  tartalmaznia kell

  • az elhunyt személy nevét és utolsó lakóhelyét;
  • a halált okozó betegség megnevezését (ha az a külföldi okiratból kitűnik);
  • a halál napját;
  • a szállítási útvonalat (honnan hová szállítják a holttestet) helységnevek feltüntetésével;
  • a szállítás módjának megjelölését (gépjárművel való szállítás esetén annak rendszámát és a szállítmány kísérőjének a nevét)

 A kérelemhez csatolandó dokumentumok:

  • a külföldi hatóság által kiállított olyan okirat, amely megfelel a magyar halottvizsgálati bizonyítványnak, vagy halotti anyakönyvi kivonatnak;
  •  külföldi közegészségügyi hatóságának igazolása;

magyarországi temető befogadó nyilatkozata.

A holttest elszállításakor különböző szabályokat kell betartani. A holttestet egy úgynevezett kettős koporsóban kell elhelyezni. A belső fémből / cink vagy ólom/  készült résznek szilárdnak és légmenetesen lezárhatónak kell lennie. A belső rész  alját nedvszívó anyaggal kell kibélelni.

A holttestet át kell itatni úgynevezett 1 százalékos szublimát oldattal. A hermetikusan lezárt  belső koporsót egy fa koporsóban kell elhelyezni. Az esetleges sérülés elkerülése érdekében célszerű a külső koporsót vászonnal vagy vízhatlan ponyvával bevonni.

A külső koporsó mind két oldalára erős füleket kell szerelni. A megvalósult előírt feltételek betartását  az ügyintéző temetkezési vállalkozónak igazolnia kell. A holttest mellé elhelyezett  más tárgyakat szigorúan tilos szállítani. Ez vonatkozik a virágra is.

Hamvak szállítása

A hamvak korlátozás nélkül szállíthatók Magyarországra. Az urnát hermetikusan le kell zárni, a csomaghoz célszerű mellékelni a halotti anyakönyvi kivonat egy példányát valamint a hamvasztásról szóló igazolást. Halottszállítási engedélyt nem kell kérni a hamvak hazaszállításához.

Az urnát fel lehet adni akár poggyászként vagy postai úton, azonban figyelembe kell venni az illetékes légitársaság vagy postai szolgáltató elvárásait.

Felhívjuk figyelmüket, hogy magyar állampolgár külföldön történt halálesetekor kezdeményezni kell a haláleset magyarországi (hazai) anyakönyvezését.

Javasoljuk, hogy eljárásról tájékozódjon bővebben a Honlapunk Anyakönyvezési ügyek, Halál hazai anyakönyvezése menüpontban.