A Nemzeti Összetartozás Évében, nemzeti ünnepünk alkalmából a Főkonzulátus kezdeményezésére és a helyi magyar szervezetek közreműködésével 2020. október 23-án — a történelem során először — nemzeti színű megvilágításba öltözött a világ leghíresebb vízesése, a Niagara, valamint Toronto nevezetessége, az 553 méter magas CN Tower. A nagyszabású és látványos kezdeményezések mellett, Torontóban és környékén több méltó programmal emlékeztünk az 1956-os forradalomra és szabadságharcra a magyar közöségekkel.

Október 23-án magyar nemzeti színekbe öltözött a Niagara-vízesés kanadai oldali nagypatkója kivilágítását Palkovits Valér főkonzul, míg az amerikai oldali kisvízesés fényeit a kanadai oldalról Balla Sándor, a Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetsége elnöke kapcsolta fel, amellyel a történelem során először piros-fehér-zöldbe borult a Kanada és a világ egyik nevezetessége. A kivilágítás ideje alatt a vízesésnél összegyűlt közönség spontán éneklést és megemlékezést tartott, melynek során közösen elénekeltük a magyar himnuszt.

A Nemzeti Összetartozás Éve, Trianon 100. évfordulója alkalmából 100 szál rózsát osztottunk ki a megjelent megemlékezők között, amelyeket a vízesés fodrain engedtünk le, kifejezve a nemzeti összetartozás erejét és hőseink előtti tiszteletet.

A nemzeti ünnepi megemlékezések sorozata — a járványügyi korlátozások figyelembevételével Toronto Városháza előtti ünnepélyes zászlófelvonással vette kezdetét, majd Niagarán és a torontói Budapest Parkban koszorúzásokkal és ünnepi műsorokkal folytatódott szerte a magyar közösségek körében.

A nemzeti ünnepi díszestély alkalmával Palkovits Valér főkonzul átadta a Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke, Balla Sándor részére Áder János köztársasági elnök által adományozott Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést. Windsorban, a Mindszenty Házban megrendezett ünnepség alkalmával pedig főkonzuli elismerő oklevelet adományozott Veres Zoltánnak, aki 90. életévében, 28 évi munka után idén mondott le a Mindszenty Ház elnöki tisztségéről.

Ismét felemelő volt magyarnak lenni Kanadában, gratulálunk és köszönjük a kanadai magyarok anyaországhoz való kötődését!